Ramussen vyzval v Jerevane Arménsko i Azerbajdžan na zmiernenie napätia

06.09.2012 Celý región

Jerevan 6. septembra (TASR) - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Anders Fogh Rasmussen, ktorého dnes v Jerevane prijal aj arménsky prezident Serž Sarkisian, varoval tak Arménsko, ako aj Azerbajdžan pred prípadným vojnovým konfliktom a obe strany vyzval na zmiernenie napätia.

Najvyšší predstaviteľ NATO vyjadril hlboké znepokojenie v súvislosti s azerbajdžanským omilostením v Maďarsku odsúdeného vraha Ramila Sahiba Safarova. Tento krok podľa Rasmussena narušuje dôveru, o čom mieni v piatok informovať v Baku osobne aj azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva.

Incident spred ôsmich rokov bol zločinom, ktorý nemožno odpustiť, zdôraznil Anders Fogh Rasmussen na spoločnej tlačovej konferencii s arménskym prezidentom.

Narážal tak na čin Safarova, ktorý ako účastník kurzu angličtiny v rámci Partnerstva za mier vo februári 2004 na internáte Univerzity národnej obrany Miklósa Zrínyiho v Budapešti sekerou, kúpenou v hypermarkete, zabil arménskeho kolegu z kurzu Gurgena Margariana - údajne preto, lebo ho provokoval a zneuctil azerbajdžanské národné symboly.

Maďarská justícia poslala páchateľa brutálnej vraždy v roku 2007 na doživotie za mreže. V tejto krajine by sa bol dostal na slobodu najskôr po 30 rokoch.

Krátko po minulotýždňovom vydaní do Azerbajdžanu, kde si mal odpykať zvyšok trestu, ho prezident Ilham Alijev omilostil a Safarov je už odvtedy na slobode.

Arménsko v reakcii na túto udalosť prerušilo s Maďarskom diplomatické a všetky iné oficiálne kontakty.

Rasmussena očakávali v Jerevane demonštranti, ktorí požadovali prerušenie vzťahov medzi NATO a Azerbajdžanom a skandovali slogany odsudzujúce Safarovovo prepustenie na slobodu.
 

Vyberte región